Tvarohovo-makový ''závin''
Zdroj: brydova.cz
Tento recept jsem našla na svých oblíbených stránkách u Moniky Brýdové. Taky ráda experimentuje při vaření a má na stránkách několik výborných receptů pro domácí pekárny.
Tento "závin" je vlastně v základu kynuté těsto, které můžete naplnit různými náplněmi. Já jsem zkusila jak makovou náplň, tak tvarohovou i jejich kombinace. Určitě by se daly použít i povidla nebo nějaká jiná náplň, jako do kynutých buchet.
Suroviny na těsto:
- 100 g másla (nechávám roztát v mikrovlnce a naliju do pekárny)
- 125 ml mléka
- 3 žloutky (dávám 2 vejce celé)
- 380 g hladké mouky
- 50 g cukru krystal
- 1/2 kostky droždí nebo 1 lžička sušeného droždí (když dávám čertvé droždí, pak je dobré dát o trochu více mouky, aby bylo těsto v dobré konzistenci)
Do pekárny dáme suroviny opět v pořadí, jak jsou uvedené. Zapneme program "TĚSTO" (cca 1:30 hod). Mezitím si můžeme připravit náplň.
Tvarohová náplň (moje verze :)):
- 300 g tvarohu (necelé 2 vaničky nízkotučného tvarohu)
- 1 bílý jogurt (používám Activii neslazenou, cca 125 g jeden kelímek)
- cukr (dávám moučkový, ale krystal by určitě taky mohl být)
- vanilkový cukr
- rozinky (nemusí být)
Tvaroh a jogurt smícháme v misce, přidáme cukt podle chuti a jeden vanilkový cukt na ovonění. Já ještě přidávám rozinky.
Maková náplň:
- 200 mletého máku
- 22o ml mléka (mléka dávám 200 ml a pak doleju podle potřeby)
- cca 3 lžíce povidel
- 1 vanilkový cukr
Mák s mlékem svaříme v kastrolku, přidáme povidla a cukr a promícháme, aby se vytvořila "kaše", která se dá mazat na těsto. Pokud někdo rád sladší, pak je třeba směs ještě přisladit.
Když je těsto hotové, vyklopíme ho na pomoučněný vál, rozdělíme na 3 cca stejné díly a každý z nich vyválíme na menší placky (délka placek by měla odpovídat délce nádoby do pekárny) tak, aby se na těsto dala natřít náplň.
Okraje těsta přehneme a zabalíme náplň, vzniknou 3 nohavice cca stejně dloujé jako nádoba do pekárny. Nohavice naskládáme na sebe do pekárny, ze které jsme vyjmuli hnětací háky. Zvolíme program "PEČENÍ" (dávám ještě volbu "tmavší barva"). Na mojí pekárně lze zvolit jen pečení na 1 hod, ale většinou to stačí a buchta je propečená dost. V případě potřeby přidáme ještě pečení.
Pokud kombinuju náplně, pak stačí dát od každé polovinu dávky. Namažu mák na dvě nohavice a tvaroh na jednu a poskládám do pekárny na střídačku na sebe, Tvaroho-makovec je pak na řezu barevnější :).
Pokud se dá více náplně, je to lepší na chuť, ale stává se mi, že se mi buchta po upečení a vychladnutí "propadne" uprostřed. Nevypadá to pak úhledně, ale buchta je stejně dobrá :).
Doplňující obsah
Co je nového v naší smečce a na našich www stránkách
Prodám šicí stroj SINGER - sleva
Dajavera tábor 2012 - připomínka
© 2024, www.kasaly.cz – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing