Pomerančová marmeláda

pomerančová marmeládaPomerančová marmeláda byla první, kterou jsem v pekárně vyrobila. Doma nám zbylo víc pomerančů a abych je nevyhodila, řekla jsem si že to zkusím. Prošla jsem internet a koumala v jakém poměru a jak přesně marmeládu připravit.

Nakonec na první várku jsem použila místo želírovacího cukru (který jsem do té doby doma neměla :)) jablka - přírodní pektin - a obyčejný cukr. Marlemáda byla výborná, ale řídká :). Želírovací cukr v tomto případě je zapotřebí.

Suroviny:

  • 1 kg pomerančů
  • 0,6 - 0,75 kg želírovací cukr (podle šťavnatosti pomerančů a taky jak moc hustou a sladkou marmeládu máte rádi, já radši řidší)
  • 1 lžička kyseliny citronové nebo šťáva z jednoho citronu

Loupání pomerančů

Pomeranče oloupeme a nakrájíme na kostky. Měla by se použít jen dužnina zbavená všech "bílých" obalů, ale já tak poctivě pomeranče neloupu :). Nakrájím neoloupaný pomeranč na měsíčky, pak měsíček odříznu od kůry nožíkem a měsíček pomeranče nakrájím na kousky.

Suroviny

Oloupané pomeranče dáme do pekárny a přisypeme želírovací cukr a kyselinu citronovou. Pokud jste neloupali poctivě a máte radši sladší marmeládu, můžete ještě přidat obyčejný cukr. Bílé "obaly" jsou občas nahořklé a sladkost je jimi trochu sražená. Já dávám cca 0,6 kg želírovacího cukru na 1 kg pomerančů a je z toho dobrá, nepřeslazená a vláčná marmeláda. Pokud si nejste jisti poměrem a sladkostí, klidně dávku zmenšete a dejte do pekárny třeba jen poloviční náplň. Příště vámi osvědčený poměr zachovejte i u větší dávky.

suroviny v pekárněPokud máme všechny suroviny v pekárně, zvolíme program "MARMELÁDA" a na 1 hodinu 20 minut máme pokoj. Po skončení programu stačí horkou marmeládu přendat do skleniček se šroubovacím uzáverem a obrátit vzhůru nohama a nechat vychladnout.

Ještě se můžete rozhodnout, zda chcete marmeládu nebo džem :). V případě, že nakrájíte ovoce na větší kousky a chcete spíše marmeládu, pak před naplnění skleniček stačí ponorným mixérem ovoce trochu rozmixovat. Pokud nakrájíte ovoce na menší kousky, pak není třeba mixovat a výsledek je spíše konzistence džemu s kousky zaručeně pravého ovoce :).

Marmeláda je výborná na palačinky, lívance, ale i na chleba s máslem. Výhoda je, že pekárna marmeládu klasicky nevaří, takže se neztratí tolik vitamínů. V pekárně se  nic nepřipaluje a nemusí se u marmelády stát a hodinu míchat :).

Obměny

Marmeládu můžete obměňovat a použít všechny druhy ovoce. Stačí jen přizpůsobit poměr želírovacího cukru podle typu ovoce. Pokud je ovoce málo vodnaté a má v sobě přírodní pektin, pak stačí cca 1/3 želírovacího cukru na váhu ovoce (např. třešně, švestky, blumy s jablky). Na doslazení je možné přidat obyčejný cukr, ale většinou je ovoce sladké samo o sobě dost a želírovací cukr úplně postačí.

Já jsem dělala i míchané marmelády, prostě ovoce co doma zbylo jsem šoupla do pekárny a byla domácí 100% ovocná marmeláda nebo džem :). A pokud skleničku nějak hezky ozdobíte, např. víčkem z fima nebo barvami na sklo pomalujete samotnou sklenici, je to i hezký a chutný dárek.

Zde můžete přidat komentář

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího,

  • marmelada | m.ritterova | 05.05.2017 14:25:15 | reagovat

    super napad hned koupim pomerance a udelam dekuji

Tisknout


RSSRSS

Co je nového v naší smečce a na našich www stránkách

11. 04. 2012

Prodám šicí stroj SINGER - sleva

Prodám šicí stroj SINGER - sleva

Jelikož mi ježíšek předloni nadělil super šicí stroj Bernina, rozhodla jsem se prodat svoji původní Singrovku. Jistě ještě někomu dobře poslouží.

Celá novinka

30. 03. 2012

Dajavera tábor 2012 - připomínka

Dajavera tábor 2012 - připomínka

Připomínám, že i letos se bude konat slezina Dajaveráčků, našich kamarádů a ostatních "příbuzných". Podrobnosti najdete na stránkách tábora ZDE.

Celá novinka



© 2017, www.kasaly.cz – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing